
Chef Willem Hiele (°1981)
Willem Hiele groeide op in Oostende en Koksijde in een familie van vissers. Als gepassioneerd surfer verkende hij de mooiste kustplekken ter wereld. Alles wat hij doet en maakt, is verbonden met de zee.
Met als basis zijn opleiding als bakker en patissier heeft Willem Hiele een heel eigen stijl tot de terroirkeuken waarvoor hij vandaag bekend staat: complex en eenvoudig tegelijk.
Zijn parcours
2022
Start van het nieuwe restaurant Willem Hiele in een architecturaal pand, een brutalistische parel uit 1971 van de Belgische kunstenaar/architect Jacques Moeschal. Gelegen temidden van de natuurpracht van De Grote Keignaert, het poldergebied in de achtertuin van de bruisende stad Oostende.
2021
- Een jaar vol bekroningen: Willem Hiele behaalt een eerste Michelinster, stijgt naar de 57e plaats in de Europese lijst van OAD, en een plaats op nummer 77 door The World’s 50 Best Restaurants.
- Hij besluit te stoppen op een hoogtepunt: in december dat jaar sluit hij zijn zaak in Koksijde, om zich grondig te herbronnen en vernieuwen.
2020
Start Bar / Brasserie / Boetiek Raphaël, een populaire outdoorbrasserie in de tuin van het restaurant.
2019
- Willem Hieles boek ‘Zeevuur / Seafire’, door Uitgeverij Kannibaal.
- Wint de ‘Restaurant Philosophy Award’ van Gault & Millau.
2018
Als voorvechter van noordzeevis wordt Willem Hiele lid van de NorthSeaChefs en zet hij zich in als lid van het onderzoeksteam.
2017
Eerste vermelding Michelingids, en een score bij Gault&Millau van 15/20 en 3 koksmutsen.
2016
Bekroning door Gault&Millau tot Ontdekking van het Jaar met 2 koksmutsen en een score van 15/20.
2015
Willem Hiele tovert het oude visserhuis van zijn voorouders uit 1832 – tot zeven generaties terug – om tot een gastronomisch restaurant in Koksijde. De jaren voordien organiseerde hij al gastentafels op deze inspirerende plek.
“Willem Hiele is puur talent.”
Chef David Martin, dubbele Michelinster winnaar, van het Brusselse restaurant La Paix.
“Hij brengt de filosofie van het terroir van het polderlandschap op een prachtige manier in zijn gerechten.”
Sven van Coillie van Gault & Millau.



